Warning: Constant WP_DEBUG already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 99 Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 104 PC Cursus – Hoofdonderwerp: de computer | Computaal LinkedIn TrainingenNIEUWE CURSUS!

Een training die gericht is op effect en efficiëntie. Voor mensen met èn zonder computer ervaring. Met praktische tips en verrassend slimme tricks. Informatief en doelgericht. Anders dan anders!

Wil je meer weten?

NeenJa

NIEUWE CURSUS!

Een training die gericht is op effect en efficiëntie. Meer weten?

OK

PC Cursus – Hoofdonderwerp: de computer

Je staat er eigenlijk nooit bij stil, maar het woord ‘computer’ betekent natuurlijk gewoon ‘rekenmachine’. In het Frans gebruikt men dan ook het woord ‘ordinateur’, dat letterlijk ook ‘rekenmachine’ betekent.

Wat was de eerste computer?

…een beetje tekst

…nog meer tekst

…en nog wat tekst

Ontstaansgeschiedenis

Iets over de ontstaansgeschiedenis van de computer + foto, Charles Babbage, George Boole, John Metcalfe, Bill Gates, Steve Jobs, Steve Wozniak, Tim Berners-Lee, de wet van Moore

Nog toevoegen:

 1. social media + jaartallen
 2. cache geheugen
 3. software
 4. programma
 5. app
 6. applicatie
 7. toepassing
 8. programmeertaal
 9. virtuele machine, VM
 10. SaaS
 11. Kilobit (Kb) vs. Kilobyte (KiB)
 12. Kilobyte (KiB)
 13. Megabyte (MiB)
 14. Gigabyte (GiB)
 15. Terabyte (TiB)
 16. Petabyte (PiB)
 17. Exabyte (EiB)
 18. Leesvoer voor nerds: https://nl.wikipedia.org/wiki/Megabyte
 19. .
 20. hardware
 21. ROM
 22. RAM
 23. vaste schijf, harddisk (HDD)
 24. Solid State Disk (SSD)
 25. Muis
 26. USB
 27. VGA
 28. HDMI
 29. toetsenbord
 30. toetsenbord sneltoetsen / shortcuts
 31. .

Onderverdelen in Computer Software en Computer Hardware.

Opmerking

Mainframe, terminal, desktop, laptop, pda, smartphone, tablet

Gefilterde resultaten:

Zoekterm niet gevonden op deze pagina

Stel je filter bij of gebruik onderstaand formulier om in de hele cursus te zoeken.
Begrippenlijst

besturingssysteem

Een besturingssysteem of ‘OS’ (van Operating System) is de software waarmee je een computer kunt besturen en programma’s kunt gebruiken. Voorbeelden zijn MS-DOS, Windows, MacOS en Linux. Een besturingssysteem zorgt er voor dat alle onderdelen van de computer kunnen samenwerken en dat de gebruiker door middel van de muis, een ’touchpad’, het toetsenbord, een scherm, een microfoon of een camera informatie kan invoeren of informatie kan opvragen.

Zonder besturingssysteem kun je eigenlijk niets met je computer doen. Programma’s zoals je browser of software om films mee te bekijken of teksten mee te schrijven hebben een besturingssysteem nodig om te kunnen werken.

Zie ook Windows en Linux.#besturingssysteem #os windows mac macos linux

browser

Een browser is het softwareprogramma waarmee je websites bekijkt.

Er zijn verschillende browsers, zoals Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Firefox, Safari, Opera en nog wat onbekendere.

Zie ook World Wide Web.#browser

cache geheugen

Het Engelse woord ‘cache’ (spreek uit: [ke:sh]) betekent….

Het cache geheugen zorgt er dan ook voor dat bepaalde handelingen vlugger gebeuren, door informatie niet opnieuw op te halen of samen te stellen, maar aan te bieden uit het geheugen. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen.

Zie ook RAM ROM.#cache

Linux

Linux is een gratis besturingssysteem voor je computer. Het is een alternatief voor Windows of MacOS. Linux wordt niet gemaakt door 1 bedrijf, maar ontwikkeld en onderhouden door veel vrijwilligers over de hele wereld. Het is daarom Open Source software. De oorspronkelijke ontwikkelaar van Linux is Linus Torvald uit Finland die de eerste bruikbare versie openbaar maakte in 1994. Hij is nog steeds betrokken bij de ontwikkeling en het onderhoud van de broncode van Linux, de zogenaamde ‘kernel’.

Er zijn allerlei ‘smaken’ van linux, die ‘distributies’ worden genoemd. Deze ‘distributies’ zijn onderling verschillend in grootte en vormgeving. Bekende Linux distributies die ook heel gebruiksvriendelijk zijn, zijn onder meer Ubuntu, Linux Mint, Zorin OS en PCLinuxOS. De relatief nieuwe distributie Mageia is ook de moeite van het bekijken waard.
Deze distributies kun je allemaal gratis downloaden, installeren en gebruiken. Er bestaan nog veel meer Linux distributies. Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel ‘Linuxdistributies‘ op Wikipedia.

Zie ook open source, besturingssysteem.#linux open source besturingssysteem

Open Source

Open Source software is software waarvan de programmacode (of ‘broncode’) is vrijgegeven. Dit betekent dat iedereen aan de ontwikkeling van de software kan meewerken of de software kan gebruiken voor zijn eigen doelen. Dit kunnen ook commerciële doelen zijn. Dit betekent dus ook dat open source niet altijd gratis is. Bedrijven brengen soms geld in rekening voor het onderhoud van open source software, voor ondersteuning of voor hun eigen toevoegingen aan de oorspronkelijke software.

Een bekend voorbeeld van open source software is Linux, een gratis besturingssysteem voor je computer als alternatief voor commerciële besturingssystemen zoals Windows en MacOS.

Er zijn allerlei soorten programma’s die ‘open source’ zijn. Voorbeelden zijn MusicBee (om je muziekverzameling te onderhouden), Audacity (om geluidsopnames mee te maken en te bewerken), The Gimp (om afbeeldingen mee te bewerken) en JavaScript (een programmeertaal die veel wordt gebruikt om software voor websites te maken).

Zie ook Linux.#open source #software linux besturingssysteem

Raadpleeg WhatIsMyIP.com om je ip-adres op te zoeken

Meer informatie over zoeken op internet vind je op de pagina Zoeken met Boolean Search