Warning: Constant WP_DEBUG already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 99 Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 104 Op zoek naar werk? Presenteer je via Social Media! | Computaal LinkedIn Trainingen

Op zoek naar werk? Presenteer je via Social Media!

In maart 2011 werd Pinterest gelanceerd. In maart 2012 schreef ik een artikel over het netwerk: Pinterest, een prikbord dat marketers en verkopers maar beter serieus kunnen nemen….

Acht maanden later kunnen we constateren dat het netwerk steeds volwassener wordt. Op 14 november 2012 liet Pinterest op zijn blog weten dat nu ook bedrijven een officiële Pinterest pagina kunnen aanmaken, zoals dat onder meer al kon bij Facebook en LinkedIn. Amazon heeft daar al gebruik van gemaakt, getuige de pagina op pinterest.com/amazonfashion, waar het bedrijf zich expliciet richt tot de vrouwelijke gebruikers van Pinterest.

Het prikbord van Wanda Catsman op Pinterest dat haar een baan opleverde

Het prikbord van Wanda Catsman op Pinterest dat haar een baan opleverde

Inmiddels weten ook werkzoekenden en recruiters hun weg te vinden naar Pinterest, al gebeurt dit nog mondjesmaat. Een link naar LinkedIn, een filmpje waarin je je voorstelt, een QR-code waarmee je contactinformatie eenvoudig in een smartphone zet, visuele aanbevelingen, logo’s van bedrijven waar je gewerkt hebt, gecombineerd met strategische links naar het profiel van een oud-manager: samen kan deze informatie een uitstekend beeld schetsen van wie je bent en wat je zoekt. In augustus benutte Wanda Catsman als eerste in Nederland de mogelijkheden van Pinterest om werk te zoeken.
Op haar LinkedIn profiel schrijft Wanda daarover: In de zoektocht naar mijn droombaan heb ik een strategie ontwikkeld die goede resultaten opleverde en voor velen toepasbaar is. Met mijn Pinterest CV heb ik mijn netwerk ingezet om potentiële werkgevers te benaderen. Binnen 2 weken had ik diverse aanbiedingen in mijn mailbox en uiteindelijk tekende ik een maand later een contract bij Quebble en Pelosa.

Zo creatief als Wanda zijn niet veel mensen, maar gelukkig heeft Pinterest niet het alleenrecht op presentaties.

LinkedIn is natuurlijk het eerste medium dat te binnen schiet om je mee voor te stellen als die ideale werknemer. Maar los van een goede presentatie, is LinkedIn ook goed te gebruiken om vacatures te zoeken. Hoewel de link daarvoor prominent op elke LinkedIn pagina aanwezig is, maken nog niet veel mensen daar gebruik van. Wil je nóg meer zoekmogelijkheden, dan kun je je zelfs nog abonneren op een zogenaamd ‘Job Seeker‘ account.

Het LinkedIn Job Seeker account

Er zijn verschillende abonnementsvormen van het LinkedIn Job Seeker account

Ook is LinkedIn geïntegreerd in SimplyHired, een banenzoekmachine, waar je via de koppeling met LinkedIn meteen kunt zien wie je bij een bedrijf kent of welke van je contacten er iemand kent.

Ook Twitter biedt uitstekende mogelijkheden om werk te zoeken en gevonden te worden. Door middel van goed geplaatste tweets, lijsten met (hr-)managers bij bedrijven die je interessant vindt, zoekopdrachten en filters is Twitter een tool die je jezelf als werkzoekende niet mag ontzeggen.
Wil je al die informatie op een eenvoudige manier bijhouden zonder irrelevante berichten te zien, gebruik daar dan HootSuite voor. Over HootSuite volgt binnenkort een uitgebreid artikel.

In Twitter zoeken met behulp van HootSuite

In Twitter zoeken met behulp van HootSuite

Facebook is natuurlijk de netwerksite waar je met name je vrienden vindt. Juist daarom is ook Facebook zeer geschikt voor het zoeken naar een nieuwe baan. Via de applicatie BeKnown maak je een directe verbinding met Monsterboard.nl en daardoor krijg je toegang tot de vacatures op die banensite. Op de website van BeKnown staat daarover: “Je kunt je heel eenvoudig aanmelden bij BeKnown. Wij begeleiden je door alle stappen. Als je de app installeert, koppelen we je Facebook-gegevens om je BeKnown-account aan te maken. Vervolgens kun je je connecties uitnodigen om lid te worden van je professionele netwerk, badges gaan verdienen en op je profiel presenteren. En tada! Je hebt je net aangemeld bij BeKnown.

Social media heeft met andere woorden veel mogelijkheden om werk te zoeken. Presentatie is altijd belangrijk, niet alleen tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook online. De extra toegevoegde waarde van social media is bovendien dat je ook makkelijker gevonden kunt worden. alles staat of valt met een goede presentatie en een consistent image.

Over de mogelijkheden die social media biedt om werk te zoeken of – beter nog – gevonden te worden door je nieuwe werkgever, verschijnt de komende tijd een serie artikelen op computaal.nl.

Het volgende artikel in deze serie gaat over LinkedIn.

Ben jij op zoek naar werk? In welke social media ben jij geïnteresseerd? Laat het me weten en ik besteed er misschien wel aandacht aan!

Over Guido Makor

“Door middel van advies en trainingen help ik organisaties en particulieren om de volle potentie van LinkedIn te ontdekken en die kennis aan te wenden om zichzelf en hun bedrijf verder te professionaliseren.
Een van de uitspraken die je mij kunt horen doen in mijn workshops en trainingen is “LinkedIn is een meester in het verbergen van functionaliteit“. Ik help je die verborgen schatten van LinkedIn op te graven. De buit is voor jou.

Ben je marketeer, salesprofessional of zelfstandig ondernemer, download dan mijn e-book ‘SUCCESVOL KLANTEN WERVEN | B2B Leadgeneratie met LinkedIn’ voor meer tips voor een efficiënt en effectief gebruik van LinkedIn.”

Laat een reactie achter