Warning: Constant WP_DEBUG already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 99 Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 104 Op zoek naar een baan, maar nog wel in dienst? Gebruik de LinkedIn ‘secret mode’. | Computaal LinkedIn Trainingen

Op zoek naar een baan, maar nog wel in dienst? Gebruik de LinkedIn ‘secret mode’.

Onderstaand artikel is een vrije vertaling van ‘How to Secretly Use LinkedIn‘, gepubliceerd op HuffingtonPost op 24 juni 2014.

Op zoek naar een baan? Vertel het je collega's niet!

Op zoek naar een baan? Vertel het je collega’s niet!

Onbezonnen gebruik van LinkedIn heeft al vaker geleid tot ontslag. Als je baas of je collega’s zien dat je actief op zoek bent naar een nieuwe baan of contact zoekt met recruiters, of je profiel bijwerkt nadat je opslag gekregen hebt, of dat je ineens veel bedrijven gaat volgen, dan kan dat zorgen voor problemen. Maar ja, je professionele contacten bevinden zich nu eenmaal op LinkedIn en contact verbreken met je baas of collega’s is ook een teken dat er iets aan de hand is.

Hoe kun je dan LinkedIn gebruiken om een nieuwe baan te zoeken zonder je collega’s er op te wijzen dat je daar mee bezig bent?

Gelukkig kan het wel… namelijk door je LinkedIn activiteit te verbergen, jezelf te anonimiseren en door iedereen, behalve je baas en collega’s, er op te wijzen dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Verberg je meldingen

Je activiteit verbergen doe je door simpelweg je LinkedIn meldingen uit te zetten. Een melding wordt veroorzaakt wanneer je een connectie maakt met anderen, je profiel bijwerkt of bedrijven volgt. Ga als volgt te werk:

 1. Ga met je muis naar je naam/foto in de rechter bovenhoek van LinkedIn
 2. Klik op instellingen
  LinkedIn instellingen

  LinkedIn instellingen


 3. In het volgende scherm kies je ‘Uw activiteitsmeldingen in-/uitschakelen’
 4. Deselecteer ‘Laat het mensen weten wanneer u uw profiel wijzigt, aanbevelingen doet of bedrijven volgt’.

Let wel: er zijn zaken die je niet kunt verbergen: ook als je activiteit niet wordt getoond, ziet iedereen in je netwerk het wanneer je een nieuwe foto plaatst, een app aan je profiel verbindt of lid wordt van een groep. Wil je dit toch doen met het oog op die nieuwe baan, verspreid je activiteiten dan over een langere periode, zodat ze niet te veel opvallen.
Een manier om dit te omzeilen is om te selecteren wie je ‘netwerkactiviteit‘ kan zien:

 1. Kies ‘Selecteren wie uw netwerkactiviteit kan zien’
 2. Kies ‘U alleen’.

Maak jezelf anoniem

Je kunt ook verbergen wie je bent. Dat kun je doen wanneer je wilt verbergen dat anderen zien dat jij hun profiel bekeken hebt. Wil je inspiratie opdoen of het profiel van een recruiter bekijken zonder meteen op te vallen, gebruik dan deze optie:

 1. Ga met je muis naar je naam/foto in de rechter bovenhoek van LinkedIn
 2. Klik op instellingen
 3. Kies ‘Selecteren wat anderen zien wanneer u hun profiel bekijkt’
 4. Selecteer ‘Anoniem’
  Maak jezelf anoniem

  Maak jezelf anoniem


Zodra jij zelf anoniem bent voor anderen, zijn anderen dat ook voor jou. Met andere woorden: als je deze instelling gebruikt, zullen bezoekers aan jouw profiel automatisch ook als anoniem worden weergegeven.
Let wel: als je juist wél wilt opvallen bij recruiters of een potentiële werkgever, zorg dan dat je niet anoniem bent – laat hen weten dat je geïnteresseerd bent en bezig bent een nieuwe baan te zoeken. Zo ziet men wie hun profiel bekeken heeft: en dat is weer een uitstekende manier om je interesse te tonen!

Importeer je LinkedIn contacten in je e-mail

Natuurlijk wil je je netwerk een bericht sturen dat je op zoek bent naar een baan. Het is alleen niet handig wanneer je die mail ook stuurt aan je baas en je collega’s. Vermijd dat je bericht an de verkeerde contacten wordt gestuurd door je contactenlijst te exporteren en bepaalde contacten uit die lijst te wissen:

 1. Ga naar je contactlijst: Netwerk > Contacten
 2. Klik rechtsboven op het rader-ikoontje
 3. In het volgende scherm selecteer je ‘Export LinkedIn Connections’
  Importeer je LinkedIn contacten in je e-mail

  Importeer je LinkedIn contacten in je e-mail


 4. De lijst kun je nu exporteren als CSV bestand; dit bestand kun je openen en bewerken in Excel
 5. Haal de overbodige of potentieel ‘gevaarlijke’ contacten uit de lijst
 6. Importeer de aangepaste lijst nu in je e-mailprogramma of in een aparte verzendlijst in bijvoorbeeld Mailchimp

Meer tips om LinkedIn te gebruiken in je zoektocht naar een nieuwe baan krijg je van me in de workshop Werk Vinden met LinkedIn.

Gebruik jij de Linkedin ‘secret mode? Ken je nog andere trucs? Deel ze hieronder dan met de overige lezers van dit blog.

Over Guido Makor

“Door middel van advies en trainingen help ik organisaties en particulieren om de volle potentie van LinkedIn te ontdekken en die kennis aan te wenden om zichzelf en hun bedrijf verder te professionaliseren.
Een van de uitspraken die je mij kunt horen doen in mijn workshops en trainingen is “LinkedIn is een meester in het verbergen van functionaliteit“. Ik help je die verborgen schatten van LinkedIn op te graven. De buit is voor jou.

Ben je marketeer, salesprofessional of zelfstandig ondernemer, download dan mijn e-book ‘SUCCESVOL KLANTEN WERVEN | B2B Leadgeneratie met LinkedIn’ voor meer tips voor een efficiënt en effectief gebruik van LinkedIn.”

Eén reactie op “Op zoek naar een baan, maar nog wel in dienst? Gebruik de LinkedIn ‘secret mode’.”

 1. Ivan schreef:

  Goede tip over het gebruik van secret mode op linkedin als je aan het solliciteren geslagen bent. Zelf ben ik overigens expres openlijk aan het solliciteren. Ik hoop dat de personeelsafdeling mijn linkedin-account heel goed in de gaten houdt en lering trekt uit mijn actie. Voor gevolgen voor mijzelf ben ik niet zo bang. Wie doet me wat?

Laat een reactie achter