Warning: Constant WP_DEBUG already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 99 Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 104 LinkedIn backup blijkt een lachertje; gebruik Evernote als alternatief | Computaal LinkedIn Trainingen

LinkedIn backup blijkt een lachertje; gebruik Evernote als alternatief

Dit artikel verscheen eerder op Marketingmed: http://ow.ly/RAP9S.

LinkedIn backup

Een aantal weken geleden ontstond er groot rumoer onder LinkedIn gebruikers: de optie om een eenvoudige – directe – export (backup) van je connecties te maken was stilletjes door LinkedIn verwijderd. Die functie was vervangen door de mogelijkheid een complete data-export te maken van ál je gegevens, inclusief je connecties.

Met andere woorden: voor een backup van alleen je connecties, moest je voortaan dus een volledige backup maken van al je gegevens. Hier was slechts een nadeel aan verbonden: terwijl je je connecties voorheen direct kon downloaden, moest je op deze volledige backup maximaal 72 uur wachten.

Het kan je zijn ontgaan, want na felle protesten zette LinkedIn de optie 1 dag later al weer terug: In een blog post schreef product management VP Michael Korcuska : “We’ve heard you loud and clear — [up to 72 hours] is too long to have to wait for a download of connection information” […] “Effective immediately, we have turned the CSV download link back on.
De mogelijkheid om een compleet archief van al je LinkedIn gegevens aan te vragen blijft daarnaast bestaan.

In diezelfde post schrijft Korcuska dat de gegevens die LinkedIn-leden invoeren in LinkedIn ook echt van hen zijn: “We believe that the data our members enter into LinkedIn is theirs and they should be able to export it “. Daarnaast merkt hij op dat leden zelf moeten kunnen beslissen welke van hun gegevens door hún connecties kunnen worden geëxporteerd: “In the coming weeks and months you can expect to see us take additional steps to increase that control and to make the scraping of member data by third parties more difficult“.

Dat is een goede aanleiding om eens te kijken wat zo’n data-export (backup of download van je account-gegevens) nou precies inhoudt en of daarmee ook echt alles wordt geback-upt.

Hint: verderop in het artikel beschrijf ik hoe je een zo goed als complete backup kunt maken van je LinkedIn profiel op een manier die ik zelf heb uitgetest en die goed werkt.

De inhoud van het backup bestand

In het Helpcentrum legt LinkedIn uit hoe je een kopie van je accountgegevens kunt downloaden.

Hoe je een kopie van je accountgegevens kunt downloaden

Hoe je een kopie van je accountgegevens kunt downloaden

Je bent bij het maken van deze backup afhankelijk van LinkedIn, aangezien je de backup dient aan te vragen via de site. Je krijgt een bericht zodra de gegevens voor je klaarstaan. LinkedIn reserveert daar maximaal 72 uur voor. Je kunt de backup dan downloaden in de vorm van een .zip bestand. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het bestand binnen 10 uur na mijn aanvraag al beschikbaar was.

Je krijgt een bericht zodra de gegevens voor je klaarstaan.

Je krijgt een bericht zodra de gegevens voor je klaarstaan.

In het gedownloade .zip bestand vind je ruim 40 bestanden in het .csv formaat. Dit formaat kun je importeren in Excel of een ander spreadsheet programma.

Daarnaast wordt een readme.txt bestand bijgevoegd. Daarin staan onder meer een overzicht en omschrijving van alle bestanden in het .zip bestand, inclusief de toevoeging “Omdat we beperken hoelang we bepaalde data bewaren, hebben we wellicht geen gegevens over alles wat u ooit hebt gedaan. Deze bestanden laten zien wat wij op dit moment hebben opgeslagen.

Naast het tekstbestand en de .csv-bestanden, trof ik ook 10 grafische bestanden aan in .jpg en .png formaat. Dit zijn afbeeldingen die ik gebruikt heb in blogposts.

Onvolledige informatie

De volgende 4 bestanden vielen mij met name op door onvolledige informatie:

1. Skills.csv

In dit bestand vind ik een simpel lijstje van alle vaardigheden die ik in mijn profiel heb opgenomen. En meer niet. Ik had verwacht dat ik in ieder geval had kunnen terug vinden hoeveel onderschrijvingen ik heb gekregen per vaardigheid en liefst ook wie mij die onderschrijvingen gegeven heeft, aangezien dat alleen eerstegraads connecties kunnen zijn.

2. Recommendations Received.csv

Op dit moment heb ik in totaal 33 aanbevelingen ontvangen. In de backup vind ik er slechts 7. En dat betreffen niet de eerste 7 of de laatste 7 aanbevelingen die ik ontvangen heb.

3. Recommendations Given.csv

Ik heb in totaal 48 aanbevelingen gegeven. Hiervan vind ik er slechts 6 terug.

4. Connections.csv

Op het moment van de backup had ik in totaal 1084 connecties. In de backup vind ik er… 122. Ik heb dit probleem aangemeld bij de helpdesk van LinkedIn. Daarop kreeg ik het volgende antwoord: “It appears you have encountered a recently discovered issue. […] Our engineering team is working on it, but there’s no estimate as to how long that might take.

Maar dat is niet alles: in je profiel stelt LinkedIn je in staat om zelf informatie toe te voegen aan je connecties. Dat betreft informatie zoals een tweede telefoonnummer, een adres, een Skype ID en notities. Hiervan is bij geen van de geëxporteerde connecties iets terug te vinden.

Op dit moment kun je ook op de ‘oude’ manier een export maken van je connecties. Deze export in .csv formaat bevat wel alle connecties, met per connectie gegevens over Voornaam, Achternaam, E-mailadres, Functietitel en Bedrijfsnaam, maar ook niet eventueel zelf toegevoegde informatie.

Een backup van je connecties maak je door eerst te klikken op ‘Connecties’ in het LinkedIn menu.

Stap 2: klik op het rader-ikoontje rechtsboven

Stap 2: klik op het rader-ikoontje rechtsboven


Stap 3: klik op 'Export LinkedIn Connections'

Stap 3: klik op ‘Export LinkedIn Connections’


Stap 4: Kies het .csv formaat dat je nodig hebt en klik op [Export]

Stap 4: Kies het .csv formaat dat je nodig hebt en klik op [Export]

Waar LinkedIn geen backup van maakt

Er zijn nog meer gegevens waar LinkedIn met de data-export geen backup van maakt:

 1. Van de blogartikelen die ik op LinkedIn Pulse heb gepubliceerd, vind ik noch de inhoud terug in het .zip-bestand, noch een overzicht van titels. Wel kreeg ik een kopie van de afbeeldingen die ik in die artikelen heb gebruikt,
 2. Ik kon geen kopie vinden van wat ik heb ingevuld bij vrijwilligerswerk,
 3. Wat ik ook niet terugvond, is een kopie van mijn profielfoto,
 4. Je banner foto wordt niet meegeleverd,
 5. Ondernemers of bedrijven die een bedrijfspagina hebben aangemaakt, vinden hiervan geen backup in het .zip-bestand.

Tips voor een zo compleet mogelijke backup van je LinkedIn profiel

Wil je er zeker van zijn dat je een zo volledig mogelijke kopie hebt van je LinkedIn profiel, dan zul je daar dus zelf voor moeten zorgen. Je kunt hiervoor in mijn ervaring het beste de gratis tool Evernote gebruiken.

Evernote

Ga als volgt te werk:

 1. Ga naar je profielpagina en klik op de blauwe knop [ Profiel weergeven als ] of [ View profile as ],
 2. Zorg er daarna voor dat al je aanbevelingen worden meegekopieerd: ga naar het einde van je profiel en klik op ‘Meer weergeven’ of ‘See more’, totdat al je aanbevelingen zichtbaar zijn,
 3. Je kunt natuurlijk je gehele profiel kopiëren en plakken in een tekstbestand of in een Word bestand, maar beter nog:
 4. Je kunt de geweldige tool Evernote (gratis) gebruiken in combinatie met de Evernote Web Clipper (plugin voor Google Chrome, Safari, Outlook en Firefox – ook gratis) om een zo goed als complete backup te maken van je LinkedIn profiel. Ik gebruik Evernote al jaren en dit is mijn favoriete manier om een kopie te maken van mijn LinkedIn profiel. Het is bovendien niet alleen sneller, maar kopieert ook vlot alle afbeeldingen die in je profiel staan,
 5. Maak op deze manier ook een aparte backup van je blogartikelen,
 6. Bedrijven dienen ook op deze manier nog een aparte backup te maken van hun bedrijfspagina. Een backup van een showcasepagina klinkt mooi, maar lijkt me praktisch onmogelijk als deze vaak wordt geüpdatet,
 7. Voor een backup van je connecties gebruik je de eenvoudige – snelle – data-export die LinkedIn heeft gereactiveerd. Deze enkelvoudige backup bevat wel een complete backup van al je connecties, al staan ook hier niet de zelf toegevoegde contactgegevens in,
 8. Vraag ten slotte voor de volledigheid ook nog de .zip-file aan bij LinkedIn met een kopie van je LinkedIn gegevens.

Herhaal dit voor elk onderdeel (persoonsprofiel, bedrijfspagina, aanbevelingen, etc.), nadat daar wijzigingen in zijn aangebracht.

In de plaats van Evernote kun je ook het programma OneNote van Microsoft gebruiken (tegenwoordig ook gratis), al heb ik daar geen ervaring mee.

Voordelen:

 • Je kunt rustig slapen in de wetenschap dat je van bijna elk onderdeel een kopie hebt,
 • De backup bevat niet alleen de volledige tekst in je profiel, maar ook alle afbeeldingen,
 • Je hoeft niet te wachten: de Evernote backup is direct beschikbaar en wordt automatisch in Evernote (in de ‘cloud’) opgeslagen.

Nadelen:

 • Het kost je meer stappen en dus meer tijd,
 • Alles met de hand doen, betekent dat je ook wat kunt vergeten: maak daarom een lijstje van wat voor jou belangrijk is om een backup van te hebben.

Software:

Conclusie

Ondanks de belofte van Korcuska – “Wij geloven dat de gegevens die onze leden invoeren in LinkedIn van hen zijn en dat zij die moeten kunnen exporteren” – ben ik met de tools die LinkedIn ter beschikking stelt niet in staat een complete backup te maken van alle gegevens die ik zélf in LinkedIn heb ingevoerd.

Die belofte kan ik daarom niet serieus nemen. De backup is niet volledig: er wordt geen export gemaakt van alle onderdelen van je profiel en van de onderdelen die wél worden geëxporteerd blijken in een aantal gevallen gegevens te missen.

Je zult dus zelf voor een complete backup moeten zorgen, bijvoorbeeld met Evernote of OneNote, zoals hierboven beschreven.

Gebruik jij de data-export van LinkedIn in de veronderstelling dat je daarmee een complete backup hebt? Maak jij op een andere manier een backup?

Laat een reactie achter en laat me hieronder weten hoe jij een goede en complete backup maakt van je LinkedIn profiel.

Over Guido Makor

“Door middel van advies en trainingen help ik organisaties en particulieren om de volle potentie van LinkedIn te ontdekken en die kennis aan te wenden om zichzelf en hun bedrijf verder te professionaliseren.
Een van de uitspraken die je mij kunt horen doen in mijn workshops en trainingen is “LinkedIn is een meester in het verbergen van functionaliteit“. Ik help je die verborgen schatten van LinkedIn op te graven. De buit is voor jou.

Ben je marketeer, salesprofessional of zelfstandig ondernemer, download dan mijn e-book ‘SUCCESVOL KLANTEN WERVEN | B2B Leadgeneratie met LinkedIn’ voor meer tips voor een efficiënt en effectief gebruik van LinkedIn.”

Laat een reactie achter