Warning: Constant WP_DEBUG already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 99 Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 104 Hoe bespaar je geld op je pc? Nou, zo dus… | Computaal LinkedIn Trainingen

Hoe bespaar je geld op je pc? Nou, zo dus…

We werken allemaal met software waar we voor betalen, terwijl het allemaal kan met software die gratis is. Waarom doen we dat dan niet?

Dit is het eerste in een reeks artikelen over open source software en alternatieve manieren van werken met en denken over automatisering.

Vreemd

We hebben met ons allen minder geld te besteden in steeds meer crisis. We bezuinigen overal op, ook op computers. We doen wat langer met die wat trage pc. Koop je toch een nieuwe pc of laptop, dan ben je eerder geneigd de wat duurdere links te laten liggen. Maar als het aankomt op software, dan volgen we gedwee de aanwijzingen van verkopers en de wil van de grote software-aanbieders: we kopen Windows of MacOS en bovendien vaak nog een hele berg aan commerciële software.

Heb je een keuze dan?

Ja, die heb je! Lees rustig verder, dan leg ik het je uit.

Gratis software!

Gratis? Wacht even, je moet toch betalen voor software?

Ja, dat was ooit zo. Alle software kostte geld en dan had je af en toe een rare kwiebus die het gratis weggaf.

Tegenwoordig is alle software gratis en heb je af en toe een mafkees die er geld voor vraagt.

Euhm, Guido, overdrijf je nou niet een beetje?

‘Tuurlijk; overdrijven is een vak en ik ben er goed in. Niet alle software is gratis en dat is terecht. Aan Windows en MS Office werken honderden mensen in dienst van een bedrijf. Die mensen moeten betaald worden. Bovendien wil Microsoft winst maken. Daarom zijn de producten van Microsoft natuurlijk niet gratis. *

Niets mis mee toch?

Nee hoor, maar het is wel snel de ‘oude manier van software maken’ aan het worden.

Er zijn tegenwoordig gratis versies van bijna alle commerciële software!

Voor de volledigheid: op de eerste dag van de Computex beurs in Taipei, op 4 juni 2013, maakte Microsoft bekend dat op pc’s met Windows 8 voortaan gratis Microsoft Office zal worden meegeleverd.

Hoe kan software gratis zijn?

Daarvoor gaan we even terug in de geschiedenis. Ik leg het je uit aan de hand van het gratis besturingssysteem Linux:

Linus en Unix: Linux

Linux is gratis en voor MacOS en Windows moet je betalen. Dan zal dat Linux wel niet veel soeps zijn.

Ho ho, dat is te kort door de bocht:

Linux stamt uit het begin van de jaren negentig en is bedacht door Linus Torvalds. Linus was zo’n rare kwiebus, die vond dat iedereen een keuze moest hebben in het gebruik van software. Hij gaf de originele code van zijn besturingssysteem aan ‘de gemeenschap’. Daarmee werd het zogenaamde ‘open source’ software. Programmeurs van over de hele wereld werkten samen om van Linux een zo goed mogelijk systeem te maken. Het resultaat: een besturingssysteem van uitstekende kwaliteit, maar wel geheel gratis. Alsjeblieft!

Die eerste versies van Linux waren ingewikkeld en je moest minstens een graad in de computerkunde hebben om ze te installeren. De moderne versies zijn heel eenvoudig te installeren en doen je erg denken aan systemen als Windows en MacOS wat betreft gebruiksvriendelijkheid en uiterlijk.

Met Linux kun je dan ook alles (alles!) wat je ook kunt met Windows of MacOS.

Je kunt dus een volledig functionele pc hebben zonder 1 cent te hebben betaald voor ook maar 1 bit aan software.

Feit: de grootste Linux-gebruiker ter wereld is Google, met meer dan 100.000 Linux servers wereldwijd. Wat betreft mogelijkheden, veiligheid of stabiliteit zit dat dus wel snor!

Imagoprobleem

Nu klinkt Linux nog een beetje als ‘moeilijk’. Zoek de term ‘Linux’ in Wikipedia op en je ziet staan “Linux is een familie van besturingssystemen gebaseerd op Unix die gebruikmaken van de Linuxkernel en GNU-software.

Say what?

Linux is een besturingssysteem dat is gebaseerd op een oud besturingssysteem genaamd Unix (uit het begin van de jaren 1970), dat zeer stabiel en betrouwbaar is. Linux is zogenaamde ‘open source’ software: het is gratis en iedereen mag het gebruiken.

Betekent hetzelfde en is een stuk eenvoudiger.

De praktijk

Op dit moment werk ik al weer 2 maanden met een computer met gratis software. Ik gebruik bijvoorbeeld geen Microsoft Windows en ook geen Microsoft Office meer. Toch heb ik eeen volledig functionele pc met software voor, onder meer, tekstverwerking, spreadsheets, multimedia, fotobewerking, databases, presentaties, het maken van schermopnames en meer.

Ik werk momenteel met Linux (de versie van Linux waar ik mee werk heet Xubuntu 13.04). En al die software die ik hierboven opnoem is dus echt gratis, net als Linux dat is.

 • Mis je iets?
  Nee.
 • Mis je dan helemaal geen functionaliteit?
  Nee, echt niet. Ik kan alles doen wat ik hiervoor deed in Windows.
 • Maar hoe zit het dan met de stabiliteit?
  In die 2 maanden liep het systeem 1 keer vast, maar de oorzaak lag bij mij: ik probeerde zoveel mogelijk programma’s te starten om Linux uit te testen. Met 11 programma’s open (waaronder een filmpje draaiend in VLC), een muziekprogramma, een grafisch programma en 39 tabs open in Google Chrome vond mijn pc het welletjes.
 • En is dat Linux dan wel snel genoeg?
  Ja hoor. Sterker nog: mijn huidige systeem met Linux en gratis software reageert vlotter dan Windows ooit gedaan heeft.
 • Mis je geen software?
  Nee. Alles wat je nodig hebt is eenvoudig te installeren via een systeem dat lijkt op de App store van Apple, Play van Google of de Microsoft Store: zoeken, aanklikken en installeren. Klaar!

Ik gebruik Linux momenteel in een productieomgeving en ben blij met de keuze die ik gemaakt heb.

Vooroordelen

Vooroordeel #1: “Linux is voor nerds.

Heb ik eerlijk gezegd ook lang gedacht. Is niet waar: als je met Windows kunt werken, dan kun je dat ook met Linux. Punt. Uit. Leuk artikel van iemand in Amerika die Linux heeft geïnstalleerd op de pc van zijn tienerdochter: “Upgrading a teen’s laptop with Ubuntu” (Ubuntu is een versie van Linux).

Vooroordeel #2: “Linux is moeilijk.

Dat is al lang niet meer zo. Linux is alleen moeilijk als je Windows of MacOS ook moeilijk vindt. Je kunt ook zeggen: Linux is net zo moeilijk als Windows of Linux is net zo moeilijk als MacOS.

Vooroordeel #3: “Ok, stel: ik wil Linux installeren. Dat kost me dus toch geld, want Microsoft gaat me echt mijn geld niet teruggeven voor de versie van Windows die standaard op de pc is geïnstalleerd…

Klopt, maar de winkel waar je je pc gekocht hebt doet dat wel! Het is inmiddels steeds meer geaccepteerd dat je als gebruiker een besturingssysteem naar keuze moet kunnen installeren. Bedrijven als Dell en HP werken mee aan restitutie van de aanschafwaarde van een ongebruikte (niet geactiveerde) licentie van Windows.

Dell brengt zelfs laptops op de markt waar standaard Linux op is geïnstalleerd.

Volgende week: Alles over Gratis Alternatieven voor Standaard Software

Laat een reactie achter