De Facebook innovatie van het jaar: Skype videochat

Hopelijk valt het sarcasme in de titel boven dit artikel je op… Na de stille lancering van Google+ maakt Facebook veel drukte om de integratie van Skype Video Chat. Ik zeg: ‘much ado about nothing‘!

Veel mensen zullen zeggen: een nieuw sociaal netwerk onder de naam van Google is toch ook niet innovatief? Nee, dat klopt. Maar Google lanceerde het dan ook niet als zodanig! Ik realiseer me heel goed dat Google en Facebook zich verschillend positioneren. Desalniettemin denk ik dat de introductie van Google+ heel wat nieuwswaardiger is dan de mogelijkheid om te videochatten in Facebook.

Installatie van Skype in Facebook

Dat laatste vereist bovendien nogal wat stappen:

  1. Natuurlijk moet je een account aanmaken, als je dat nog niet hebt,
  2. Dan moet je de eerste keer dat je wilt videochatten in Facebook eerst een programmaatje downloaden,
  3. Daarna moet je nog wat instellingen bewerken in Flash.

Tony Bates, CEO van Skype, legde tijdens de introductie uit dat het daarna werkt als een soort van ‘mini-Skype client‘, waarmee je ook korte videoboodschappen kunt opnemen en achterlaten voor contacten die op dat moment niet online zijn.
Voor een volledige uitleg ga je naar https://support.skype.com/en/ en klik je op ‘Can I make video calls on Facebook?’.

Oh, trouwens: ook zonder Facebook kun je video’s in Skype opnemen en bewaren om later terug te kijken of op een blog te plaatsen. Stijn Zeeman, mede-oprichter van The Next Trainer, heeft daar een zeer duidelijk artikel over geschreven: http://thenexttrainer.nl/hoe-een-skype-gesprek-opnemen-voor-een-video-interview/.

Restricties – verdeel en heers!

Helaas is er geen volledige integratie tussen je Facebook account en je Skype account. Je kunt in Facebook namelijk slechts videocalls met je Facebook vrienden maken. Bovendien maak je die videocalls niet met je Skype account, maar met je Facebook account.

Ik vermoed dat deze keuze vooral is ingegeven door de wens van Facebook om de nieuwe functionaliteit binnen hun eigen omgeving te houden en niet door technische restricties.
Ongetwijfeld heeft Mark Zuckerberg duidelijke eisen op tafel gelegd. Skype mag dan heel wat ouder zijn dan Facebook; die laatste heeft natuurlijk wel een netwerk waar de mensen van Skype alleen maar van kunnen dromem…

Google/Facebook faceoff

Google vs Facebook

Waarom zou de introductie van Google+ dan zoveel nieuwswaardiger zijn?

Ten eerste is het aantal gebruikers van Google’s diensten nog altijd een stuk groter dan het aantal Facebook abonnees. Google heeft dan ook nog gebruikers van al zijn andere diensten: Docs, Youtube, Groups, Sites, Images, Maps, Gmail, Shopping, Android, enzovoort.
Het enige juiste antwoord op de vraag ‘Hoeveel mensen gebruiken Google?‘ is ‘De meeste mensen gebruiken Google‘.

Ten tweede is de interface – iets waar Google pas sinds kort, onder leiding van ex-Mac designer Andy Hertzfeld, echt aandacht aan besteedt – een stuk beter dan die van Facebook. Sterker nog: in mijn ogen is elke interface beter dan die van Facebook, maar dat terzijde.

Die betere interface maakt Google+ in ieder geval een stuk intuïtiever in gebruik dan Facebook. Combineer dat met het potentieel gigantische netwerk dat Google kan aanspreken en je hebt een serieuze concurrent voor Facebook.

Data versus gebruikers

Nu geef ik meteen toe dat dat netwerk nog wel moet worden aangesproken. Momenteel heeft Google het alleen nog maar gekwantificeerd en nog niet gekwalificeerd. Het aantal geregistreerde gebruikers van Facebook is nog altijd een stuk groter dan het aantal geregistreerde gebruikers van Google.

Intussen begint men in te zien dat de strijd om de absolute alleenheerschappij op internet geen strijd is om de hoeveelheid gegevens, maar een strijd om de hoeveelheid menselijke contacten. In 2008 wees Paul Buchheit al op het belang van ‘human link data’, waarover hij zei: ‘it could ultimately be more valuable than the link data from the web‘ (lees ‘The power of links and the value of global knowledge‘). Pikant detail: Buchheit was een van de eerste medewerkers van Google (hij ontwikkelde zowel Gmail als Google AdSense) en richtte later FriendFeed op, dat in 2009 door Facebook werd overgenomen.

En laten we daarnaast niet vergeten dat de strijd van Google versus Facebook ook een strijd is van Google versus Microsoft. De zoekfunctie van Facebook wordt immers aangestuurd door zoekmachine Bing van Microsoft!

Google vindt dus een aantal opmerkelijk sterke tegenstanders op zijn pad.

Wat denk jij? Vind jij Google+ interessant of niet? En waarom?
Wat vind je van de toevoeging van Skype aan Facebook? Is Facebook te verslaan of zijn ze de alleenheersers van het Social Media universum?
Ben je het eens met de stelling dat contacten belangrijker zijn dan gegevens in de strijd om de gunst van abonnees en adverteerders?

Over Guido Makor

“Door middel van advies en trainingen help ik organisaties en particulieren om de volle potentie van LinkedIn te ontdekken en die kennis aan te wenden om zichzelf en hun bedrijf verder te professionaliseren.
Een van de uitspraken die je mij kunt horen doen in mijn workshops en trainingen is “LinkedIn is een meester in het verbergen van functionaliteit“. Ik help je die verborgen schatten van LinkedIn op te graven. De buit is voor jou.

Ben je marketeer, salesprofessional of zelfstandig ondernemer, download dan mijn e-book ‘SUCCESVOL KLANTEN WERVEN | B2B Leadgeneratie met LinkedIn’ voor meer tips voor een efficiënt en effectief gebruik van LinkedIn.”

2 Reacties op “De Facebook innovatie van het jaar: Skype videochat”

  1. Bloggen is onzin! | Top Of Mind with LinkedIn, Blogging & Twitter schreef:

    […] op de site van Computaal de volledige blogpost van Guido Makor, social media trainer en adviseur. Beoordeel dit: Share […]

  2. Guido Makor schreef:

    Zojuist vind ik een artikel van 2 dagen geleden, waarin staat dat Google in mei 2011 een totaal van 1 miljard unieke bezoekers had: http://blog.web-translations.com/1-billion-people-use-google-in-1-month/. Unieke bezoekers! Als nou eens elke maand 5 procent van die unieke bezoekers Google+ zou gaan gebruiken; dát zou nog eens een conversie zijn!

Laat een reactie achter