Warning: Constant WP_DEBUG already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 99 Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 104 Podcast - Aflevering 2: De Taal van LinkedIn | Computaal LinkedIn Trainingen

Aflevering 2: De Taal van LinkedIn

Cover van Podcast Aflevering 2: 'De Taal van LinkedIn'

Het is niet altijd even duidelijk hoe LinkedIn omgaat met taal: Waar moet je rekening mee houden? Wanneer kun je blogartikelen publiceren? In welke taal zien anderen jouw profiel, als je meerdere taalprofielen hebt?

In deze aflevering van ‘Hoe LinkedIn Werkt’ krijg je daar antwoord op.

NB: een aantal weken na deze uitzending maakte LinkedIn het mogelijk ook in de Nederlandse versie artikelen te publiceren.

Lees de volledige tekst van deze podcast

Klik op dit logo om de volledige tekst van deze podcast te openen en bewaren in Evernote


Transcript van Aflevering 2: De Taal van LinkedIn

Van Paula kreeg ik de volgende vraag: “Kun je iets vertellen over de manier waarop LinkedIn omgaat met verschillende talen?“.

Natuurlijk kan dat!

Sinds een paar jaar is het mogelijk om in LinkedIn meerdere taalprofielen aan te maken.

Dat is natuurlijk heel nuttig als je zaken doet met het buitenland of wanneer je binnen Nederland werkt met anderstaligen.

Taalprofielen

Het werkt als volgt:

Heb je een tweede taalprofiel in het Frans, dan zal iedereen die LinkedIn in het Frans gebruikt jouw persoonsprofiel zien in die taal.

En heb je een tweede – of derde – taalprofiel in het Duits, dan zal iedereen die LinkedIn in het Duits bekijkt jouw profiel zien in het Duits.

Erg praktisch en simpel dus, al moet je al die taalprofielen wel bijhouden, dus maak er ook weer niet te veel.

LinkedIn ondersteunt officieel 22 talen, maar stelt je in staat om ook taalprofielen aan te maken in talen die niet officieel worden ondersteund.

Wil je je profiel ook vertalen, ga dan naar je persoonsprofiel, klik in de rechter kolom op ‘Nederlands’ of ‘English’ en kies dan ‘Voeg een andere taal toe’ of ‘Add another language’.

Helaas, Klingon wordt niet ondersteund door LinkedIn.

Bloggen

Nu publiceer ik ook blogartikelen op LinkedIn.

Ik krijg tijdens de trainingen die ik geef vaak de opmerking dat iemand die optie niet kan vinden.

Dat kan kloppen, want om op LinkedIn blogartikelen te kunnen schrijven, moet je de taal van LinkedIn veranderen in Engels, Portugees of Duits.
Om de taal aan te passen klik op je kleine profielfoto in de zwarte menu-balk van LinkedIn, klik dan op ‘Taal’ en kies een van die drie talen.
Nu zul je op de homepage bovenaan de optie zien ‘Write an article’.

Helaas kun je die optie niet direct gebruiken, want het duurt 24 uur voordat deze werkt. De functies die bij de nieuwe taal horen, moeten eerst nog worden doorgevoerd in de database van LinkedIn. Je kunt dus pas na 24 uur aan de slag met een blogartikel.

Schakel je daarna weer terug naar Nederlands en wil je een tijd later wéér een blogartikel schrijven, dan zul je wéér moeten omschakelen naar het Engels, Portugees of Duits en zul je dus wéér 24 uur moeten wachten . . .

Je wilt natuurlijk niet telkens een hele dag wachten wanneer je weer een blogartikel wilt publiceren.
Daarom doe je er verstandig aan om LinkedIn voortaan altijd te gebruiken in de taal die je hebt gekozen.

Het gevolg daarvan is wel, dat je dan voortaan altijd het Engelstalige persoonsprofiel zult zien van iedereen die een taalprofiel in het Engels heeft.

Omgekeerd zal iedereen in Nederland die LinkedIn gebruikt in het Engels, ook altijd eerst jouw Engelstalige profiel zien en niet je Nederlandstalige profiel. Terwijl dat waarschijnlijk toch de taal is waarin je praat, werkt en denkt.

Voordeel

Kijk, er is niet 1 programma aan te wijzen dat perfect is. Dat geldt ook voor LinkedIn.

En bovendien: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel‘ – Johan Cruijff.

En zo is het!
Dit soort eigenaardigheden zorgt er immers voor dat mijn collega-Linkedin-trainers en ik altijd voldoende onderwerpen hebben voor trainingen, blogartikelen en podcasts.

Toch zou LinkedIn hun eigen servicedesk – en een groot deel van hun abonnees – een groot plezier doen als dit soort plooien wordt glad gestreken.

TIP

Oh ja, wat nou als je mijn Nederlandstalige profiel wilt zien, terwijl je LinkedIn in het Engels gebruikt? Tot voor kort kon je in de rechter kolom nog kiezen tussen alle talen waarin een profiel beschikbaar was.
Die optie heeft LinkedIn onlangs verwijderd.

Mijn tip: zet achter het adres van een profiel ‘/nl‘ om LinkedIn te dwingen het Nederlandstalige profiel te tonen.

Laat een reactie achter