Warning: Constant WP_DEBUG already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 99 Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/6/a/a/computaal.nl/httpd.www/wp-config.php on line 104 10 tips voor een goed gebruik van LinkedIn endorsements | Computaal LinkedIn Trainingen

10 tips voor een goed gebruik van LinkedIn endorsements

LinkedIn endorsements een jaar na de introductie: zin of onzin?

Morgen is het 1 jaar geleden dat LinkedIn de ‘Endorsements’ introduceerde: dé manier om met 1 klik te laten weten dat iemand een vaardigheid of kennis bezit. Op 6 maart 2013 liet LinkedIn weten dat er al 1 miljard endorsements waren gegeven. In het afgelopen jaar zijn de onderschrijvingen, zoals de Nederlandse vertaling inmiddels luidt, onzinnig genoemd, maar ook nuttig. Een grotere tegenstelling bestaat er nauwelijks.

Zijn endorsements nuttig? En hoe kun je er zoveel mogelijk je voordeel mee doen? Lees verder voor de tien tips:

Vraag

Vandaag kreeg ik een vraag van Onno over onderschrijvingen: “Zo nu en dan krijg ik een een mailbericht van LinkedIn waarin staat dat iemand van mijn connecties vaardigheden van mij heeft onderschreven!

Ik denk dan ‘leuk dat iemand daar de moeite voor neemt en erkent dat ik bepaalde vaardigheden bezit’.
Een paar van deze onderschrijvingen zijn echter afkomstig van connecties waar ik het helemaal niet van verwacht! Onder andere van een ontraceerbare wanbetaler.
 
Daarom heb ik er mijn twijfels over of een en ander inderdaad een persoonlijke actie is of dat het random ‘verzonnen’ wordt door LinkedIn.

Kan jij daar wat over zeggen?

Antwoord

Onno, je hebt eigenlijk de spijker op z’n kop geslagen:

 1. het is een persoonlijke actie én
 2. het wordt random door LinkedIn ‘verzonnen’.

Wat ik daarmee bedoel, zal ik je uitleggen:

LinkedIn kijkt onder meer naar je profiel en de frequentie van zelfstandig naamwoorden. Hierbij wordt – waarschijnlijk – ook gekeken naar je ontvangen aanbevelingen. De woorden die het meest voorkomen en die passen bij je profiel, stelt LinkedIn aan bezoekers van jouw profiel voor als vaardigheden. Hoe dat precies gebeurt, is niet bekend, maar het is beslist geen perfect proces.

Daarnaast – en dat is het persoonlijke deel – moet je een onderschrijving voor een ander natuurlijk bewust ook zelf activeren. Helaas gaan veel mensen hier niet bepaald bewust mee om. Zij klikken op de knop ‘Endorse’, omdat LinkedIn dat nu eenmaal suggereert. Dat doen ze op de automatische piloot, terwijl ze er verder niet bij nadenken.

Zo ben ik al door mensen onderschreven voor ‘Dutch’. Gelukkig kan ik zo’n onderschrijving ook weigeren of ongedaan maken (zie tip 3 hieronder).

Het betekent natuurlijk niet dat onderschrijvingen per definitie waardeloos zijn, maar het is wel goed ze met een klein gedoseerd korreltje zout te nemen.

Personeelszaken

Ik weet overigens dat er zelfs door recruiters en PZ-professionals verschillend wordt gedacht over onderschrijvingen. Sommigen kijken wel degelijk naar het aantal onderschrijvingen, terwijl anderen een groot aantal fotootjes naast een vaardigheid alleen zien als luchtige decoratie.
Zelf denk ik dat onderschrijvingen wel degelijk interessant zijn, maar dan meer in vergelijking met anderen in jouw vakgebied.

Trouwens: het aantal onderschrijvingen heeft ook te maken met het aantal contacten dat je hebt. Zie de eerste tip hieronder:

10 tips

 1. Je kunt alleen onderschrijvingen krijgen van of geven aan je eerstegraads netwerk,
 2. Accepteer niet alle endorsements. Onderschrijft iemand je voor ‘kleiduivenschieten‘, maar heb je nog nooit een geweer in je handen gehad, accepteer die onderschrijving dan niet,
 3. Beheer je onderschrijvingendoor in Edit modus:
  • al je vaardigheden te tonen of te verbergen,
  • een vaardigheid te wissen of toe te voegen,
  • te klikken op [Onderschrijvingen beheren] en er zo voor te kiezen bepaalde onderschrijvingen of bepaalde onderschrijvers te verbergen,
  • de locatie van de sectie ‘Vaardigheden en deskundigheid’ omhoog of omlaag te verplaatsen in je profiel,
 4. Zodra je eenmaal een onderschrijving hebt ontvangen voor een vaardigheid, dan kun je die vaardigheid niet meer op een andere plaats zetten: het aantal aanbevelingen bepaalt de plaats van de vaardigheid in de lijst.
  EDIT:Op het moment van schrijven was het niet mogelijk de volgorde van je vaardigheden te wijzigen; tegenwoordig is dit wel mogelijk!,
 5. Je kunt in totaal 50 vaardigheden opnemen. Gebruik je vaardigheden als trefwoorden, oftewel zoekwoorden: je zult beter gevonden worden door je doelgroep door bepaalde zoekwoorden op te nemen,
 6. Ontvang je een onderschrijving van iemand, voel je dan niet verplicht een onderschrijving terug te geven: het is geen ruilhandel!
 7. Het aantal onderschrijvingen kan het verschil maken, zeker voor werkzoekenden: bij de vergelijking van gelijkwaardige profielen kan het profiel met de meeste onderschrijvingen voor een belangrijke vaardigheid de voorkeur krijgen,
 8. Als een bepaalde vaardigheid voor jouw vakgebied of banenwens heel belangrijk is, vraag er dan dus zoveel mogelijk onderschrijvingen voor,
 9. Zorg voor consistentie: ben je IT’er en wil je je als zodanig profileren, zet er dan niet ‘modelvliegtuigbouw’ bij (tenzij je in die bedrijfstak werkt, wellicht),
 10. Onderschrijvingen zijn geen vervanging voor aanbevelingen! Aanbevelingen zijn geschreven stukjes tekst en zeggen feitelijk meer over je dan een eenvoudige onderschrijving. Zeker voor werkzoekenden zijn aanbevelingen erg belangrijk. Sterker nog: hoe meer, des te beter. Zolang de aanbeveling geloofwaardig klinkt, ben jij het ook!

Over Guido Makor

“Door middel van advies en trainingen help ik organisaties en particulieren om de volle potentie van LinkedIn te ontdekken en die kennis aan te wenden om zichzelf en hun bedrijf verder te professionaliseren.
Een van de uitspraken die je mij kunt horen doen in mijn workshops en trainingen is “LinkedIn is een meester in het verbergen van functionaliteit“. Ik help je die verborgen schatten van LinkedIn op te graven. De buit is voor jou.

Ben je marketeer, salesprofessional of zelfstandig ondernemer, download dan mijn e-book ‘SUCCESVOL KLANTEN WERVEN | B2B Leadgeneratie met LinkedIn’ voor meer tips voor een efficiënt en effectief gebruik van LinkedIn.”

2 Reacties op “10 tips voor een goed gebruik van LinkedIn endorsements”

 1. […] profiel hebt ingevuld EN wanneer je minimaal 2 aanbevelingen, minimaal 50 connecties en minimaal 25 onderschrijvingen van je vaardigheden hebt. Die zes standaard onderdelen zijn je foto, een samenvatting, huidige […]

 2. Onno schreef:

  Interessant artikel heb je ervan gemaakt Guido.
  Goed om te weten hoe de vork in de steel zit.
  Bedankt.

Laat een reactie achter